Ali Rustam : hajat nak peluk gunung, tapi tangan tak sampai…

17 03 2009

Hari ni 17hb Mac merupakan hari paling malang sekali dalam hidup Datuk Seri Mohd Ali Rustam Ketua Menteri Melaka, Datuk Mohd Ali Rustam dilarang bertanding jawatan timbalan presiden Umno hujung bulan ini selepas didapati melanggar peraturan pemilihan Umno. Walaupun tidak tidak digantung keahliannya dalam Umno kes ini sangat memberi tamparan yang paling hebat dalam hidupnya.

Mohd Ali didapati bersalah mengikut Perkara 10.1 Tataetika Ahli Umno yang membabitkan kesalahan pihak ketiga.
Perkara 10.1 itu berbunyi: Bilamana seseorang ejen, pelobi, pengurus kempen atau perayu undi itu didapati bersalah mana-mana melanggar peruntukan Tataetika Ahli Umno, maka Lembaga Disiplin bolehlah menganggap, setelah berpuashati daripada keterangan-keterangan dan/atau bukti-bukti yang dikemukakan kepadanya, bahawa prinsipal kepada ejen, pengurus kempen atau perayu undi itu turut sekali melakukan kesalahan-kesalahan di bawah Tataetika Ahli ini dan/atau mempunyai pengetahuan mengenai perihal kesalahan-kesalahan tersebut dan boleh mengambil tindakan menghukum prinsipal tersebut seolah-olah dia yang melakukan kesalahan tersebut bersama-sama dengan ejen, pelobi, pengurus kempen atau perayu undi tersebut.
Dengan itu, pertandingan bagi jawatan tersebut kini menyaksikan persaingan satu lawan satu antara Tan Sri Muhyiddin Yassin dengan Tan Sri Muhammad Muhd Taib.

Kes ini bukanlah kali pertama berlaku, sebelum ini kes yang serupa berlaku kepada tan Sri Isa Samad Lembaga Disiplin Umno te menggantung keahliannya selama tiga tahun (24 Jun 2005 hingga 23 Jun 2008) berhubung amalan politik wang dalam Perhimpunan Agung UMNO 2004 selepas menangi jawatan naib presiden.

Lembaga Disiplin UMNO dipengerusikan oleh Tengku Ahmad Rithuaddeen mendapati beliau bersalah terhadap lima daripada sembilan pertuduhan politik wang .Antaranya membabitkan penganjuran pertemuan, mengadakan majlis makan dan memberi wang untuk membeli undi. Salim Shariff yang juga Ketua Pemuda UMNO Bahagian Jempol turut digantung keahlian selama sepenggal atau tiga tahun. .Semua jawatannya dalam parti, termasuk sebagai ketua Umno bahagian Teluk Kemang digantung. Pada 6 Julai 2005 , Majlis Tertinggi (MT) Umno menolak rayuan Isa Samad tapi mengurangkan hukuman penggantungan dari 6 tahun kepada 3 tahun sahaja. Pada 23 Jun 2008, Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri menghantar surat kepada Isa Samad

Seperti kata Najib, harap ” Mohd Ali Rustam terimalah dengan hati yang terbuka”.. memang betul kata Najib tu.. jesteru itu wajarlah Mohd.Ali Rustam meletak jawatan sebagai Ketua Menteri Melaka, seperti mana Tan Sri Isa b.Samad meletakkan jawatan sebagai Menteri Wilayah Persekutuan dalam tahun 2005.

Advertisements

Actions

Information

2 responses

17 03 2009
red rooster

Salam,
Nasihat Najib pada Ali tu ada makna tu….
jemput baca ulasan saya utk isu ini.
T/kasih.

17 03 2009
sirnik

terima kasih…red rooster

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: