Belajar Loghat Kelate..

18 01 2009

Saya ingin senaraikan beberapa perkataan ataupun loghat negeri Kelantan yang mungkin kawan-kawan dari negeri-negeri lain tak tahu..senang sikit, manalah tahu, nak gi melawat negeri Kelate lepas ni, tahulah sikit sebanyak loghat Kelate, betul tak..? Mungkin ada sape2 yang ada berhajat nak kahwen dengan orang Kelate..molek benarlah belajar loghat ni… Begitu juga kepada ore-ore Kelate yang lama dok luar kelate, mungkin ada yang lupa, boleh lah ambik yang saya tulis ni buat panduan..
  1. Bokbong – spesis musang
  2. Ttuyup – pepatung
  3. Pok Kor – spesis mengkarung
  4. Ike Kkhonge – ikan cencaru
  5. Gelenyar,Gletah = mengenyam, getik
  6. Absorber = saksoba
  7. Supik Gelenyar – plastik bag (yang nipis tu.)
  8. Buah Topoh = buah epal (diambil dr perkataan Arab “tuffah” = epal)
  9. Gaduh, bbaloh = kelahi
  10. Ggaduh = nak cepat (double `G’ means sabdu)
  11. Bekwoh = kenduri (mungkin berasal dari big work)
  12. Tohok = buang
  13. Ghohok = susah, payah
  14. SIAK DUK GGOBAR = Jangan risau.. Don’t worry, be happy!!!
  15. WAK GGOGHI = Bagi memulakan sesuatu.. to start with.
  16. DEKPONG GAK EH = Kalau ya pun
  17. Jjughuh = baik (jjughuh budok tu = baik budak tu)
  18. Kelaghing = kesat/not smooth (kulit kelaghing = skin not smoothenough) Kelantan + English?? = “Kelantalish”
  19. POZEK (deposit),
  20. RIZAT (1.result 2. reserved),
  21. NNEJA (manager),
  22. ISTEK (estate),
  23. SUWIH (switch),
  24. manis LLETING– manis yang teramat sangat
  25. masin PPEGHAK– masin yang teramat
  26. pahit LLEPE- rasa pahit yang teramat
  27. tawar EBER- rasa tawar yang teramat
  28. putih SSUEH– warna yang sangat putih
  29. hite LLEGE- warna hitam yang teramat sangat
  30. comel LLOTE- rupa paras yang sangat cantik
  31. busuk BANGA– bau yang teramat busuk
  32. hapok KOHONG– bau hapak yang teramat
  33. hite LLEGE– warna hitam yang teramat
  34. kenye BBONYAH– rasa kenyang yang teramat
  35. gewe– awek/buah hati
  36. Gege gegok– bising yang teramat
  37. Kemah keming– ketat yang teramat
  38. Blengah tawah– rasa belengas
  39. Bekok ccobong- bengkak (seperti muka bengkak kena tumbuk)
  40. Keras kekong- keras yang teramat
  41. Mase ppughik- rasa masam yang teramat
  42. Patoh getoh– patah
  43. Berlipat sighak– keadaan berlipat-lipat
  44. Sesat baghak- sesat tak jumpa jalan
  45. Kurus kekek– orang yang teramat kurus
  46. Blawok kohong– orang yang suka cakap bohong
  47. Cair lloleng– teramat cair
  48. Meroh mmeghe– warna yang terlalu merah
  49. Sikak tunggeng– senteng- ( pakai seluar senteng contohnya..)
  50. Sinar banar– amat bersinar
  51. samah– lima puluh sen
  52. dua amah– satu ringgit ( makcik nok kuih ni samah.) samah= lima puluh sen
  53. Saaru- bosan ( saaru la kau ni= bosan la kau ni..)
  54. makke’- makan

Actions

Information

11 responses

18 01 2009
MariaFaizal

I knew couple of Kelantanese friends back in varsity whom always be saying this right to each other’s face : “Nate beghuk mu!” To me, it was pretty harsh! But to them; They were very close buddies! Hmmm…..

18 01 2009
✖cikin✖

sir nik…
see no 35
bkn GAWE
GEWE

18 01 2009
sir NIK

salam…mariaFaizal….tq. dlam gurau2 leh la kata mcm tu..ada orang yg tak ada hal..ada orang yg sensitif..

18 01 2009
Aisyah

uiksss ada kamus dailek klate sini…emm miss chah pun lama x guna beberapa perkataan tu…huhu rasa balik pasir mas plak masuk blog sir nik…

18 01 2009
sir NIK

salam…terima kasih Aisyah..kerana sudi melawat blog saya..

19 01 2009
fahmi latiff

hahahaha,….:)

a’kum sir nik….:)

artikel ni memang best… mari belajar bahasa kelate…

kawe ore kelate jugak..:)
sene kecek baso kawe tak belik lidah….. (sorry kalau tak faham)

sir nik u memang best…:)

19 01 2009
anida anuar

nanti belajar loghat nogori plak sir

19 01 2009
KINI

gapo eh kecek klate nie.. ado citer beh ko kak klate sir nik..

ni mosti baghu kelik dari klate ok ?

huhuhu

19 01 2009
sir NIK

salam…ya ke Mi..ore kelate jugak..bereh la.

19 01 2009
sir NIK

salam..anida..ya saya selalu belajar loghat nogori..skrg ni pun dah pandai dah sikit2

19 01 2009
sir NIK

salam..KINI… tq melawat blog saya..lama tak balik kelate..dapat kecek pun kira ok doh…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: